Zuur-basen huishouding, een van de fundamenten

July 26, 2019
Category: Education,Popular

Onze vertering, ademhaling, zuurstofhuishouding, enzymwerking, vochthuishouding en mineraalhuishouding zijn allemaal afhankelijk van de balans tussen zuren en basen in het lichaam. Er zijn dan ook heel veel mechanismen die ervoor zorgen dat zuren en basen in het lichaam met elkaar in balans blijven. Dit wordt de zuur–basen huishouding genoemd. Raakt deze ontregeld, dan kan dit resulteren in tal van lichamelijke klachten.

Wordt geen zuurpruim

Er zijn in ons lichaam heel veel verschillende zuren, zoals maagzuur, melkzuur, azijnzuur, zwavelzuur, etc. Zuren hebben we hard nodig. Maagzuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat bacteriƫn in voeding onschadelijk worden gemaakt, ijzer uit voeding wordt losgemaakt, eiwitten en vetten worden afgebroken,.

Maar zuren kunnen ook schadelijk zijn, Te veel maagzuur kan de maagwand beschadigen wat kan leiden tot maagzweren. Komt het maagzuur regelmatig omhoog bij reflux, dan kan dit de slokdarm beschadigen. En in enkele gevallen zelfs zo tot slokdarmkanker leiden.

Om de zuren onder controle te kunnen houden hebben we basen nodig, de tegenhanger van zuren.

Ontzurend, maar niet basisch

Basen zijn stoffen die met zuren kunnen reageren, om zo pH neutrale stoffen over te houden. We kunnen zelf aanmaken, maar de meeste basen krijgen we via de voeding binnen. Toch zijn er maar weinig levensmiddelen met een hoge, basische pH. Zo is bleekselderij een van de meest ontzurende groentes. Maar als je de pH van bleekselderijsap meet, is deze neutraal, rond pH 7,0. Bleekselderij is dus ontzurend, maar niet basisch en dat geldt voor vrijwel al het groente en fruit. Sterker nog veel ontzurende levensmiddelen zijn zuur. Een citroen is bijvoorbeeld erg zuur, het heeft een lage, zure, pH. Toch kan citroen ons lichaam ontzuren. Het zijn vooral de mineralen in groente en fruit die het lichaam ontzuren.

De kracht van basisch

Het eten van veel groente en fruit is een van de beste manieren om de zuur-basen balans van ons lichaam in evenwicht te houden. Maar met het eten van groente en fruit krijg je niet alleen de nodige basen binnen, maar ook vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten, polyfenolen, etc.

Eten in zuur-basen balans heeft hiermee tal van gezondheidsvoordelen. En wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit. Een ontzurend voedingspatroon geeft minder kans op osteoporose, diabetes, longkanker, fibromyalgie, migraine, reumatische klachten etc.

Wil we weten hoe de zuur-basen huishouding werkt en of deze bij jou in balans is, doe dan onze online cursus ontzuren-ontslakken.